STENLUNDENS TRO

Stenlundens hantverksbageri står för ärlighet! Vi vill jobba med att återbygga förtroendet mellan kund och bagare, vi tycker man har tappat det med åren.        Vi bakar på ENDAST äkta råvaror. Så vi lägger ner mycket tid på att hitta dom RÄTTA råvarorna som vi kan stå för. 
Vi på Stenlunden har 5 byggstenar som vi jobbar efter!*   SVENSKT
*   EKOLOGISKT 
*   NÄRODLAT I EKOLOGISK ANDA 
*   HANDGJORT FRÅN GRUNDEN
*   I SÄSONG 


 
SVENSKT

Vi jobbar med ENDAST svenska, ekologiska och stenmalda kulturspannmål.
Vi ÄLSKAR Sverige och tror på svenska ekologiska bönder och vill hjälpa dom så att de kan fortsätta med att odla och ta fram bra råvaror till oss på Stenlundens hantverksbageri!
Så Vi köper in så mycket svenskt och ekologiskt som möjligt, vi ser ingen annan anledning varför vi inte skulle välja ekologiskt. Om man bryr sig om naturen så är det klart att man inte vill köpa något som är hårt besprutat.  

      EKOLOGISKT

Hur vi odlar vår mat har förändrats otroligt mycket de senaste trettio åren.
Man har intensifierat, omorganiserat och effektiviserat livsmedelsproduktionen med konsekvensen att kvaliteten på det som kommer ur jorden har blivit sämre. 
Vi tycks ha accepterat att det är okej att bespruta tex ett äppelträd med olika kemikalier, fast vi vet att trädet klarar och behöver insekter för att kunna leva och reproducera sig. Och trots att vi också vet att dessa kemiska ämnen faktiskt är farliga-både för insekter, växtligheten och för oss själva.
Resultatet är ett samhälle där ett besprutat äpple är ett "vanligt" äpple, och ett ekologiskt äpple är ett speciellt äpple? 
Vi på Stenlunden tycker det borde vara tvärtom!
Det borde vara det ekologiska äpplet som är det "vanliga" äpplet och vi borde kalla det besprutade äpplet för vad det egentligen är:
besprutat och onaturligt.
Det ekologiska äpplet borde kosta vad det kostar att ta fram det, medans det besprutade äpplet borde kosta mer. Vad många människor tror att vi sparar i pengar när dom köper billiga, oäkta och besprutade livsmedel kommer att kosta oss i framtiden, både i form av sjukdomar, natur och miljöförstöringar.
Det ekologiska är det naturliga valet för oss.
Vi vill jobba med råvaror där människor, djur och natur mår bra, oavsett vad det kostar oss i pengar.
Det är dyrare med äkta och bra råvaror, därför kommer även slutprodukten att bli dyrare!  
     
Får vi kalla oss ett ekologiskt hantverksbageri?
Nej, det får vi inte för att vi är inte certifierade och det kommer vi inte heller att bli! Varför inte? För vi vill kunna köpa in råvaror från grannen som har odlat i ekologisk anda. 
För om vi skulle certifiera oss så skulle vi ENDAST få köpa råvaror av andra certfierade.
Att bli certifierad kostar mycket pengar och vi små företagare har annat att lägga pengarna på. Så vi tror på sammarbeten med likasinnade inom tron på ekologiskt istället.   

När Vi inte kan köpa Svenskt och ekologiskt så köper vi organic och gärna även fairtrade. Som är en märkning som innehåller krav för odlare och anställda så att dom ska få bättre förutsättningar att med egen kraft, kunna förbättra sina arbets- och levnadsvillkor. Barnarbete och diskriminering motverkas samtidigt som demokrati, organisationsrätt, miljöhänsyn och ekologisk produktion främjas.      


NÄRODLAT I EKOLOGISK ANDA

Vi vill ha en levande landsbygd runt omkring oss. 
Vi samarbetar gärna med folk i våran närhet om dom har samma tro som oss på att värna om bina, fåglarna, fjärilarna och vattnet och givetvis oss människor.
Vi tror INTE på ensam är stark utan vi på Stenlunden tror på sammarbeten.
Vi alla hjälps åt mot en bättre värld för våra barn och barnbarns skull!

 
HANDGJORT FRÅN GRUNDEN

Varför heter vi HANTVERKS bageri? 
Jo för att det finns alldeles för mycket halvfabrikat och tillsatser i mat, bröd och bakverk och det tror vi på Stenlunden är det som förstör vår hälsa. 
Så vi på Stenlunden tillverkar allt från grunden.
 
Som Ni läst innan så jobbar vi med ENDAST svenska, ekologiska och stenmalda kulturspannmål. 
Varför jobbar vi bara med kulturspannmål?
Kulturspannmål är ett samlingsbegrepp för det gamla urvetesorterna.
Som tex dinkel, emmer, svedjeråg, lantvete m.m.

Modernt semidvärgvete som Du äter i allt där vete ingår, har man odlat från cirka 1960 talet och framåt tills idag. Det står för 95% av all veteodling.
Den togs fram av jordbrukets industriella revolution som kom på 1960 talet som kräver ett mindre rotsystem så att nästan all den näring plantan producerar går direkt till axet istället för blad och stam. Den tål höga halter konstgödsel och kan skördas effektivt med maskin.
Som namnet utger "semidvärg" så är den kort och stubbig, därav måste man använda sig av konstgödsel så att inte ogräset "äter" upp hela veteodlingen.
I samma veva som vi började att odla semidvärgvetet sjönk vitaminer och mineraler med upp till 1/3. 

Så VARFÖR väljer vi på Stenlunden ENDAST kulturspannmål? 
Till skillnad från modernt semidvärgvetet lämpar sig kulturspannmålen mycket väl för ekologiskt jordbruk. Spannmålen klarar vattenbrist mycket bättre på grund utav dom långa rötterna och med dom långa rötterna tar spannmålet även upp det nyttiga i jorden som tex zink, järn, antioxidanter m.m. Och så har de även mer naturliga ämnen som ger motstånd mot angrepp.  
Kulturspannmålen är höga och vackra strån och det gör att ogräset inte kommer åt det, därav behövs inget konstgödsel.  
Det moderna semidvärgvetet har högre andel stärkelse på bekostnad av andra näringsämnen. Den har även mycket av den irriterande formen av gluten.
Kultursorterna innehåller gluten fast en annan struktur som gör den mindre irriterande. 
Det ENDA som några kanske ser som negativt med att odla kulturspannmål är att det är svårhanterligt för ett storskaligt, högavkastande jordbruk. 
Men vi på Stenlunden ser detta som något positivt för vi förespråkar små gårdar!   
   Och vi vill hjälpa svenska bönder med "små" gårdar att kunna fortsätta leva på att odla och ta fram bra råvaror till oss här i Sverige och till oss på Stenlundens hantverksbageri!
Så vi förespråkar detta för hälsan, miljön, framtiden och smaklökarnas skull. 

      
Vi vill utveckla de absolut bästa produkterna för både hälsa, miljö och smak. 
Genom att jäsa naturligt med ren surdeg och vildjäst, visar vi råvarorna respekt. Vi låter det ta sin tid så att det kan mogna,utveckla smaker och bli nyttigt.
För att skapa hälsosamt bröd behöver man tid och tålamod. Bröd ska i grunden inte vara mer än spannmål, vatten och salt.

Vi på Stenlunden skulle ALDRIG ersätta smör mot margarin, byta ut äkta mörk choklad mot dåligt kakaopulver eller använda oss av vanligt modernt brödvete. 
Stenlundens tro är inbakat i ALLT vi tillverkar!
Vi färgar bakverk med ENDAST naturens egna palett. 


VI LÅTER NATUREN STYRA OSS, INTE TVÄRT OM! I SÄSONG 

Vi använder oss av råvaror i säsong här i Sverige som är ekologiska eller där vi vet att det är odlat utan att förstöra naturen och den biologiska mångfalden.
Det som inte finns här på grund utav klimat köper vi från utlandet, tex vanilj, choklad, kaffe, citron, nötter, ekologiskt så klart. 

Vi kommer ALDRIG dekorera tårtor, mat eller bakverk med färskabär eller färska frukter som är odlade här i Sverige, om dom inte är i säsong.  
Vi tror på att få längta efter dom färska svenska och ekologiska bären och frukterna.  
Att få äta dom färska när dom är som bäst och smakar mest.
Det tror vi är FRAMTIDEN!