Vi på Stenlunden har 5 byggstenar som vi jobbar efter!

  • SVENSKT

  • EKOLOGISKT

  • NÄRODLAT I EKOLOGISK ANDA

  • HANDGJORT FRÅN GRUNDEN

  • I SÄSONG

SVENSKT

Vi jobbar med ENDAST svenska, ekologiska och stenmalda kulturspannmål.

Vi ÄLSKAR Sverige och tror på svenska ekologiska bönder och vill hjälpa dom så att de kan fortsätta med att odla och ta fram bra råvaror till oss på Stenlundens hantverksbageri!

Så Vi köper in så mycket svenskt och ekologiskt som möjligt, vi ser ingen annan anledning varför vi inte skulle välja ekologiskt. Om man bryr sig om naturen så är det klart att man inte vill köpa något som är hårt besprutat.

EKOLOGISKT

Hur vi odlar vår mat har förändrats otroligt mycket de senaste trettio åren.
Man har intensifierat, omorganiserat och effektiviserat livsmedelsproduktionen med konsekvensen att kvaliteten på det som kommer ur jorden har blivit sämre.
Vi tycks ha accepterat att det är okej att bespruta tex ett äppelträd med olika kemikalier, fast vi vet att trädet klarar och behöver insekter för att kunna leva och reproducera sig. Och trots att vi också vet att dessa kemiska ämnen faktiskt är farliga-både för insekter, växtligheten och för oss själva.
Resultatet är ett samhälle där ett besprutat äpple är ett ”vanligt” äpple, och ett ekologiskt äpple är ett speciellt äpple?
Vi på Stenlunden tycker det borde vara tvärtom!
Det borde vara det ekologiska äpplet som är det ”vanliga” äpplet och vi borde kalla det besprutade äpplet för vad det egentligen är:
besprutat och onaturligt.
Det ekologiska äpplet borde kosta vad det kostar att ta fram det, medans det besprutade äpplet borde kosta mer. Vad många människor tror att vi sparar i pengar när dom köper billiga, oäkta och besprutade livsmedel kommer att kosta oss i framtiden, både i form av sjukdomar, natur och miljöförstöringar.

Det ekologiska är det naturliga valet för oss.
Vi vill jobba med råvaror där människor, djur och natur mår bra, oavsett vad det kostar oss i pengar.
Det är dyrare med äkta och bra råvaror, därför kommer även slutprodukten att bli dyrare!
Får vi kalla oss ett ekologiskt hantverksbageri?
Nej, det får vi inte för att vi är inte certifierade och det kommer vi inte heller att bli! Varför inte? För vi vill kunna köpa in råvaror från grannen som har odlat i ekologisk anda.
För om vi skulle certifiera oss så skulle vi ENDAST få köpa råvaror av andra certfierade.
Att bli certifierad kostar mycket pengar och vi små företagare har annat att lägga pengarna på. Så vi tror på sammarbeten med likasinnade inom tron på ekologiskt istället.

När Vi inte kan köpa Svenskt och ekologiskt så köper vi organic och gärna även fairtrade. Som är en märkning som innehåller krav för odlare och anställda så att dom ska få bättre förutsättningar att med egen kraft, kunna förbättra sina arbets- och levnadsvillkor. Barnarbete och diskriminering motverkas samtidigt som demokrati, organisationsrätt, miljöhänsyn och ekologisk produktion främjas.

NÄRODLAT I EKOLOGISK ANDA

Vi vill ha en levande landsbygd runt omkring oss.
Vi samarbetar gärna med folk i våran närhet om dom har samma tro som oss på att värna om bina, fåglarna, fjärilarna och vattnet och givetvis oss människor.
Vi tror INTE på ensam är stark utan vi på Stenlunden tror på samarbeten.
Vi alla hjälps åt mot en bättre värld för våra barn och barnbarns skull!

HANDGJORT FRÅN GRUNDEN

Varför heter vi HANTVERKS bageri?
Jo för att det finns alldeles för mycket halvfabrikat och tillsatser i mat, bröd och bakverk och det tror vi på Stenlunden är det som förstör vår hälsa.
Så vi på Stenlunden tillverkar allt från grunden.

Som Ni läst innan så jobbar vi med ENDAST svenska, ekologiska och stenmalda kulturspannmål.
Varför jobbar vi bara med kulturspannmål?
Kulturspannmål är ett samlingsbegrepp för det gamla urvetesorterna.
Som tex dinkel, emmer, svedjeråg, lantvete m.m.

Modernt semidvärgvete som Du äter i allt där vete ingår, har man odlat från cirka 1960 talet och framåt tills idag. Det står för 95% av all veteodling.
Den togs fram av jordbrukets industriella revolution som kom på 1960 talet som kräver ett mindre rotsystem så att nästan all den näring plantan producerar går direkt till axet istället för blad och stam. Den tål höga halter konstgödsel och kan skördas effektivt med maskin.
Som namnet utger ”semidvärg” så är den kort och stubbig, därav måste man använda sig av konstgödsel så att inte ogräset ”äter” upp hela veteodlingen.
I samma veva som vi började att odla semidvärgvetet sjönk vitaminer och mineraler med upp till 1/3.

Så VARFÖR väljer vi på Stenlunden ENDAST kulturspannmål?
Till skillnad från modernt semidvärgvetet lämpar sig kulturspannmålen mycket väl för ekologiskt jordbruk. Spannmålen klarar vattenbrist mycket bättre på grund utav dom långa rötterna och med dom långa rötterna tar spannmålet även upp det nyttiga i jorden som tex zink, järn, antioxidanter m.m. Och så har de även mer naturliga ämnen som ger motstånd mot angrepp.
Kulturspannmålen är höga och vackra strån och det gör att ogräset inte kommer åt det, därav behövs inget konstgödsel.
Det moderna semidvärgvetet har högre andel stärkelse på bekostnad av andra näringsämnen. Den har även mycket av den irriterande formen av gluten.
Kultursorterna innehåller gluten fast en annan struktur som gör den mindre irriterande.
Det ENDA som några kanske ser som negativt med att odla kulturspannmål är att det är svårhanterligt för ett storskaligt, högavkastande jordbruk.
Men vi på Stenlunden ser detta som något positivt för vi förespråkar små gårdar!

Och vi vill hjälpa svenska bönder med ”små” gårdar att kunna fortsätta leva på att odla och ta fram bra råvaror till oss här i Sverige och till oss på Stenlundens hantverksbageri!
Så vi förespråkar detta för hälsan, miljön, framtiden och smaklökarnas skull.

Vi vill utveckla de absolut bästa produkterna för både hälsa, miljö och smak.
Genom att jäsa naturligt med ren surdeg och vildjäst, visar vi råvarorna respekt. Vi låter det ta sin tid så att det kan mogna,utveckla smaker och bli nyttigt.
För att skapa hälsosamt bröd behöver man tid och tålamod. Bröd ska i grunden inte vara mer än spannmål, vatten och salt.

Vi på Stenlunden skulle ALDRIG ersätta smör mot margarin, byta ut riktiga hallon mot en hallonessens eller använda oss av vanligt modernt brödvete.
Stenlundens tro är inbakat i ALLT vi tillverkar!
Vi färgar bakverk med ENDAST naturens egna palett.

I SÄSONG

Vi använder oss av råvaror i säsong här i Sverige som är ekologiska eller där vi vet att det är odlat utan att förstöra naturen och den biologiska mångfalden.
Det som inte finns här på grund utav klimat köper vi från utlandet, tex vanilj, choklad, kaffe, citron, nötter, ekologiskt så klart.

Vi kommer ALDRIG dekorera tårtor, mat eller bakverk med färskabär eller färska frukter som är odlade här i Sverige, om dom inte är i säsong.
Vi tror på att få längta efter dom färska svenska och ekologiska bären och frukterna.
Att få äta dom färska när dom är som bäst och smakar mest.

Det tror vi är FRAMTIDEN!

FRAMTIDENS BRÖD

Brödet har varit bra för oss människor fram till slutet av 1800 talet.
Sedan dess har det bara gått utför.
Det var i och med utvecklingen av valskvarnar som brödet blev vår första snabbmat. Vi fick ett lätt, vitt, snabbsmält mjöl som dom ”vanliga” människorna hade råd med. Hållbarheten ökade enormt, de essentiella fetterna och proteinhalten gick ned och fibrerna slapp man.
Vitaminerna, folsyran, antioxidanterna, mineralerna och de omättade fettsyrorna försvann. Och för att förvärra situvationen ännu mera började vi på 1950 talet att odla fram modernt vete med högsta möjliga avkastning och sämsta möjliga näringsprofil. Jäsningsprocesserna för det nya brödet kortades radikalt och industribrödet fylldes på med tillsatt socker, extra gluten och otaliga E nummer och konserveringsmedel.
Ett livsmedel som varit en väsentlig del av västvärldens matkultur i tusentals år hade blivit direkt dåligt för våran hälsa.
Att gå tillbaka till ”äkta” surdegsbröd på gamla säderslag även kallade kulturspannmål är en lösning på problemet.
Med låååånnnggg jäsning bryts gluten ned och många inklusive mig själv kan helt plötsligt äta brödet vi tidigare mått dåligt av.
Den lååånnngggaaa jäsningen gör att vi kan ta upp många fler näringämnen ur säd och baljväxter- näringstätheten ökar utan att kalorierna gör det!

Kulturspannmål, surdeg och svenskt ekologiskt stenmalet mjöl låter kanske inte så roligt men om vi vill öka våran hälsa, ge tillbaka kraften i naturen och förbättra smaken på brödet så är detta lösningen!
Under många år har jag letat och letat efter ett bröd som saknar ”biverkningar” från snabba kolhydrater och irriterande gluten!
Och nu har vi hittat det!
Vi på Stenlundens hantverksbageri vill ge Er äkta bröd som mättar, ger trygghet och som bidrar till en mer hållbar planet!

VALSKVARN MOT STENKVARN

Det var valskvarnarnas intåg i Europa som drev oss med stormsteg mot det näringlösa industribrödet.
Valskvarnar maler spannmålet mellan räfflade och platta stålvalsar till ett allt finare mjöl. Redan i de första stegen lossas den vita kärnan från kli och grodd: det går snabbt och effektivt.
Den temperaturhöjningen på mjölet som stålvalsarna orsakar påverkar de enzymer och antioxidanter som finns kvar i kärnan negativt.
Med moderna valskvarnar kan man mala otroligt mycket finare än i både stenkvarn och de gamla valskvarnana från 1940- och 1950 talet som fortfarande används i flera hantverk.
Ju finare mjölet är malet, desto snabbare blodsockerpåslag ger det!
När Du köper ett fullkornsmjöl i butiken (ALLTID valsmalet om det inte tydligt står ”stenmalet” på förpackningen) har kärnan malts till vitt mjöl och sedan har man åerförts kli och grodd i efterhand.
Det borde göra att det är likt ett stenmalet fullkornsmjöl men vad jag har märkt och förstått på andra så beter det sig annorlunda.
Något i den perfekta balansen har förändrats.
Effekten av hela denna industriutveckling är att vi under hundra års tid har slängt de de bästa delarna av grynet, delar som bland annat har gått till läkemedelsindustrin, som har kunnat extrahera vitaminer för att tillverka tabletter som vi ironiskt nog har behövt för att kompensera för att brödet har blivit mindre näringsrikt.

En klassisk stenkvarn har två stenskivor som drivs varsamt mot varandra. Beroende på hur tätt man sätter dem blir mjölet mer eller mindre fint.
Axet krossas i kvarnen vilket gör att även kli och grodd finfördelas och inte längre kan sepereras från den vita kärnan, vilket ger ett mjöl med mer fibrer, protein, fleromättat fett, vitaminer och mineraler (även om det siktas).
Arbetet är ett riktigt hantverk.
Vill man ha ett ljusare mjöl behöver det siktas för att ta bort det grövsta kliet.
De delar av grodd och kli som har krossats tillräckligt fint siktas inte bort i processen.
”DETTA ÄR ANLEDNINGEN TILL ATT STENMALET MJÖL ÄR NÄRINGSMÄSSIGT ÖVERLÄGSET KÄRNVETEMJÖL ÄVEN NÄR DET INTE ÄR FULLKORNSMJÖL”

Om Ni kommer ihåg så skrev jag om att valsmalning seperarar ut allt kli och grodd tidigt i processen. Resultatet blir ett vitt kärnmjöl som saknar de mest näringsrika delarna av grynet. Ett stenmalet mjöl känns väldigt annorlunda att dra fingrarna genom jämfört med mjölet Du köper i butiken.
Det är ljuvligt mjukt och lent tack vare den höga fetthalten. Färgen är aldrig kritvit, inte ens när det är siktat, utan mjölet får en gulaktig ton av vitaminer och antioxidanter från grodden.
Något helt UNDERBART är ju att dom sista åren har de gamla stenkvarnarna runt om i landet börjat återuppväckas.
Så vad är det som är så fantastiskt med mjöl från en stenkvarn?
Svaret är ALLT!

SMAKEN, KÄNSLAN OCH NÄRINGEN!

Vi använder oss av mycket fullkornsmjöl i både bröd och bakverk.
För att få tillgång till mineralerna och vitaminerna i mjölet behöver man ”lura” det. Vid surdegsjäsning som ju är en lång process där exponering för vatten och syra utgör själva grunden, aktiveras fytas mycket effektivt. Men vid industriell produktion av bröd- en super kort jäsning med jäst- bryts fytinsyran däremot inte ned, utan kan till och med vara så effektiv på att hämma mineralupptaget att den blockerar upptaget av järn från andra livsmedel. Ditt butiksköpta bröd kan med andra ord reducera järnet du får från tex leverpastejen du lägger på det. Detta bröd riskerar alltså att öka bristen på näringämnen snarare än tvärtom!

Nästa gång Du besöker oss, fråga oss gärna om du vill veta mer!!! Vi hjälper gärna till!!!!