Stenlunden Hantverksbageri

Ett hantverksbageri som älskar naturen!

Vi på Stenlundens Hantverksbageri älskar naturen, så vi vill göra så lite avtryck på den som möjligt. Därför använder vi oss av ekologiska och hållbart producerade råvaror i säsong, gärna av folk i vår närhet. Vi bakar på endast stenmalda och ekologiska kulturspannmål. Allt bakas från grunden med naturliga råvaror utan tillsatser, konstgjorda färgämnen eller aromer.

Vår ambition är att det skall finnas något för alla. Vi bakar traditionellt men också bakverk utan laktos, gluten och vanligt socker i. Vi använder oss av långsamma jäsprocesser med hjälp av surdegar, vildjäst och fördegar. Allt för att det ska gynna våran hälsa och även för miljön och smaklökarna. Stenlundens hantverksbageri står för ärlighet, mot varandra, mot naturen och mot oss själva. Vårt motto är att vi låter naturen styra oss, inte tvärtom!

Färgar med naturens färgpalett av råvaror i säsong

Vi färgar bakverk med naturens egna palett och endast den. Vi använder oss av råvaror i säsong här i Sverige som är ekologiska eller där vi vet att det är odlat utan att förstöra naturen och den biologiska mångfalden. Det som inte finns här på grund utav klimat köper vi från utlandet, tex vanilj, choklad, kaffe, citron, nötter, ekologiskt och fairtrade så klart. Detta tror vi är framtiden! 

Vi kommer aldrig att dekorera tårtor, mat eller bakverk med färska bär eller färska frukter om dom inte är i säsong. Vi tror på att få längta efter dom färska svenska och ekologiska bären och frukterna.  Att få äta dom färska när dom är som bäst och smakar mest.

”MAN GÅR JU INTE MED SANDALER PÅ VINTERN, ELLER HUR”

”Här dekoreras det med ätbara blommor som vi själva har odlat. Och i vår egna glass finns det mycket spår av äkta jordgubbar. Surdegsbrödet är både nyttigt, fiberrikt och gör dig mätt och go i magen. Kantarellerna i sopplunchen plockas i skogen runt knuten och potatisen odlas på åkern utanför. Välkommen till Stenlunden Hantverksbageri.”

- Caroline Davidsson

Kulturspannmål - en självklar ingrediens

Det finns alldeles för mycket halvfabrikat och tillsatser i mat, bröd och bakverk idag. Det förstör vår hälsa, om du frågar oss på Stenlunden. Vi på Stenlunden tillverkar allt från grunden och arbetar endast med svenska, ekologiska och stenmalda kulturspannmål. Kulturspannmål är ett samlingsbegrepp för det gamla urvetesorterna som till exempel dinkel, emmer, svedjeråg, lantvete med mera.

Hjälpa svenska bönder

Vi älskar Sverige och tror på svenska ekologiska bönder och vill hjälpa dom så att de kan fortsätta med att odla och ta fram bra råvaror till oss på Stenlundens hantverksbageri! Vi köper in så mycket svenskt och ekologiskt som möjligt, vi ser ingen annan anledning varför vi inte skulle välja ekologiskt. Om man bryr sig om naturen så är det klart att man inte vill köpa något som är hårt besprutat.Vi på Stenlunden förespråkar små gårdar och vi vill hjälpa svenska bönder med ”små” gårdar att kunna fortsätta leva på att odla och ta fram bra råvaror till oss här i Sverige och till oss på Stenlundens hantverksbageri! Vi tror inte på ensam är stark utan vi på Stenlunden tror på samarbeten.Vi alla hjälps åt mot en bättre värld för våra barn och barnbarns skull!

En brandmans dröm blev till verklighet.

Drömmen om att bygga ett hantverksbageri startade för flera år sedan då jag och mina barns pappa letade efter en tomt att bygga vårt gemensamma hus på. Vi skrev ett brev till en bonde som vi fick fin kontakt med. I efterhand var det ”meant to be”, så bra det blev alltihop. Bonden är numera vår närmsta granne och en riktigt fin vän som delar mina värderingar och brinner precis som jag för öppna landskap, hälsa, natur och välmående genom en hållbar kost. 

”Jag drömmer om att kunna erbjuda en plats som är unik på ett enkelt och harmoniskt sätt. Där det ska finnas ett hantverksbageri med tillhörande lanthandel och café. Ett ställe som är ärligt och äkta och som kommer att betyda något för många.”

- Caroline Davidsson, grundare Stenlunden Hantverksbageri

Från brandman till passionerad bagare och egenföretagare

En intressant föreläsning av Caroline Davidsson, grundare av Stenlunden Hantverksbageri där hon beskriver den resa hon gjort från Brandman till att följa sin dröm fullt ut. I tretton år arbetade Caroline som brandman, en yrke hon var som klippt och skuren för, men sakta men säkert började en annan dröm ta fart. Drömmen om att påverka vad vi äter, och hur vi tar hand om naturen, djuren och miljön runtomkring oss. En föreläsning om att våga, tro på sin idé och förverkliga sin dröm. Ett steg i taget. Hör Caroline berätta. Boka henne som din nästa föreläsare.

Utan konserveringsmedel, e-nummer, tillsatt socker och extra gluten.

Mjölet är nu direkt dåligt för vår hälsa

Jäsningsprocessen för dagens bröd som köps i butikerna har radikalt kortats. Livsmedlet som varit en väsentlig del av västvärldens matkultur i tusentals år är nu direkt dåligt för vår hälsa.

Industribrödet som det också kan kallas är fyllt med tillsatt socker, extra gluten och otaliga e-nummer och konserveringsmedel. Att gå tillbaka till ”äkta” surdegsbröd på gamla säderslag även kallade kulturspannmål är lösningen på problemet.

Med en väldigt lång jäsning bryts gluten ned och många inklusive mig själv kan helt plötsligt äta brödet vi tidigare mått dåligt av. Den långa jäsningen gör att vi kan ta upp många fler näringsämnen ur säd och baljväxter- näringstätheten ökar utan att kalorierna gör det! Kulturspannmål, surdeg och svenskt ekologiskt stenmalet mjöl är det enda rätta om vi vill förbättra vår hälsa, ge tillbaka kraften till naturen och förbättra smakerna i brödet. Det är lösningen!

Vi på Stenlundens hantverksbageri vill ge dig äkta bröd som mättar, ger trygghet och som bidrar till en mer hållbar planet! Välkommen till oss! Speciellt välkomnar vi din mage och dina smaklökar.

 

Välkommen till Stenlunden Hantverksbageri i Hovdinge.
Ett bröd format som ett hjärta. För att Stenlunden är ett hantverksbageri med hjärtat i naturen.

“Under många år har jag letat och letat efter ett bröd som saknar ”biverkningar” från snabba kolhydrater och irriterande gluten! Och nu har jag hittat det"

Caroline Davidsson, grundare av Stenlunden Hantverksbageri

Vi vill ha en levande landsbygd runtomkring oss

Vi samarbetar gärna med folk i våran närhet om dom har samma tro som oss på att värna om bina, fåglarna, fjärilarna och vattnet och givetvis oss människor. Vi tror INTE på ensam är stark utan vi på Stenlunden tror på samarbeten. Vi alla hjälps åt mot en bättre värld för våra barn och barnbarns skull!

Du hittar oss på
sociala medier!

Vi är mest aktiva på Instagram,
men vi finns på facebook också.

Rulla till toppen