Stenlunden – ett hantverksbageri

Stenlunden är ett hantverksbageri

Det finns alldeles för mycket halvfabrikat och tillsatser i mat, bröd och bakverk och det tror vi på Stenlunden är det som förstör vår hälsa.
Så vi på Stenlunden tillverkar allt från grunden.

Som Ni läst innan så jobbar vi med ENDAST svenska, ekologiska och stenmalda kulturspannmål.
Varför jobbar vi bara med kulturspannmål?
Kulturspannmål är ett samlingsbegrepp för det gamla urvetesorterna.
Som tex dinkel, emmer, svedjeråg, lantvete m.m.

Modernt semidvärgvete som Du äter i allt där vete ingår, har man odlat från cirka 1960 talet och framåt tills idag. Det står för 95% av all veteodling.
Den togs fram av jordbrukets industriella revolution som kom på 1960 talet som kräver ett mindre rotsystem så att nästan all den näring plantan producerar går direkt till axet istället för blad och stam. Den tål höga halter konstgödsel och kan skördas effektivt med maskin.
Som namnet utger ”semidvärg” så är den kort och stubbig, därav måste man använda sig av konstgödsel så att inte ogräset ”äter” upp hela veteodlingen.
I samma veva som vi började att odla semidvärgvetet sjönk vitaminer och mineraler med upp till 1/3.

Så VARFÖR väljer vi på Stenlunden ENDAST kulturspannmål?
Till skillnad från modernt semidvärgvetet lämpar sig kulturspannmålen mycket väl för ekologiskt jordbruk. Spannmålen klarar vattenbrist mycket bättre på grund utav dom långa rötterna och med dom långa rötterna tar spannmålet även upp det nyttiga i jorden som tex zink, järn, antioxidanter m.m. Och så har de även mer naturliga ämnen som ger motstånd mot angrepp.
Kulturspannmålen är höga och vackra strån och det gör att ogräset inte kommer åt det, därav behövs inget konstgödsel.
Det moderna semidvärgvetet har högre andel stärkelse på bekostnad av andra näringsämnen. Den har även mycket av den irriterande formen av gluten.
Kultursorterna innehåller gluten fast en annan struktur som gör den mindre irriterande.
Det ENDA som några kanske ser som negativt med att odla kulturspannmål är att det är svårhanterligt för ett storskaligt, högavkastande jordbruk.
Men vi på Stenlunden ser detta som något positivt för vi förespråkar små gårdar!
Och vi vill hjälpa svenska bönder med ”små” gårdar att kunna fortsätta leva på att odla och ta fram bra råvaror till oss här i Sverige och till oss på Stenlundens hantverksbageri!
Så vi förespråkar detta för hälsan, miljön, framtiden och smaklökarnas skull.

Vi vill utveckla de absolut bästa produkterna för både hälsa, miljö och smak.
Genom att jäsa naturligt med ren surdeg och vildjäst, visar vi råvarorna respekt. Vi låter det ta sin tid så att det kan mogna,utveckla smaker och bli nyttigt.
För att skapa hälsosamt bröd behöver man tid och tålamod. Bröd ska i grunden inte vara mer än spannmål, vatten och salt.

Vi på Stenlunden skulle ALDRIG ersätta smör mot margarin, byta ut äkta mörk choklad mot dåligt kakaopulver eller använda oss av vanligt modernt brödvete.
Stenlundens tro är inbakat i ALLT vi tillverkar!
Vi färgar bakverk med ENDAST naturens egna palett.

Rulla till toppen