Om brödet och hur det förändrats

Om kulturspannmål, surdeg och svenskt, ekologiskt och stenmalet mjöl.

Brödet har varit bra för oss människor fram till slutet av 1800 talet.

Sedan dess har det bara gått utför.

Det var i och med utvecklingen av valskvarnar som brödet blev vår första snabbmat. Vi fick ett lätt, vitt, snabbsmält mjöl som dom ”vanliga” människorna hade råd med. Hållbarheten ökade enormt, de essentiella fetterna och proteinhalten gick ned och fibrerna slapp man.
Vitaminerna, folsyran, antioxidanterna, mineralerna och de omättade fettsyrorna försvann. Och för att förvärra situvationen ännu mera började vi på 1950 talet att odla fram modernt vete med högsta möjliga avkastning och sämsta möjliga näringsprofil. Jäsningsprocesserna för det nya brödet kortades radikalt och industribrödet fylldes på med tillsatt socker, extra gluten och otaliga E nummer och konserveringsmedel.
Ett livsmedel som varit en väsentlig del av västvärldens matkultur i tusentals år hade blivit direkt dåligt för våran hälsa.
Att gå tillbaka till ”äkta” surdegsbröd på gamla säderslag även kallade kulturspannmål är en lösning på problemet.
Med låååånnnggg jäsning bryts gluten ned och många inklusive mig själv kan helt plötsligt äta brödet vi tidigare mått dåligt av.
Den lååånnngggaaa jäsningen gör att vi kan ta upp många fler näringämnen ur säd och baljväxter- näringstätheten ökar utan att kalorierna gör det!

Kulturspannmål, surdeg och svenskt ekologiskt stenmalet mjöl låter kanske inte så roligt men om vi vill öka våran hälsa, ge tillbaka kraften i naturen och förbättra smaken på brödet så är detta lösningen!
Under många år har jag letat och letat efter ett bröd som saknar ”biverkningar” från snabba kolhydrater och irriterande gluten!
Och nu har vi hittat det!
Vi på Stenlundens hantverksbageri vill ge Er äkta bröd som mättar, ger trygghet och som bidrar till en mer hållbar planet!

Rulla till toppen