Vår mat har förändrats de senaste 30 åren

Vår mat har förändrats de senaste 30 åren

Välkommen till Stenlunden Hantverksbageri i Hovdinge.

Man har intensifierat, omorganiserat och effektiviserat livsmedelsproduktionen med konsekvensen att kvaliteten på det som kommer ur jorden har blivit sämre.
Vi tycks ha accepterat att det är okej att bespruta tex ett äppelträd med olika kemikalier, fast vi vet att trädet klarar och behöver insekter för att kunna leva och reproducera sig. Och trots att vi också vet att dessa kemiska ämnen faktiskt är farliga-både för insekter, växtligheten och för oss själva.
Resultatet är ett samhälle där ett besprutat äpple är ett ”vanligt” äpple, och ett ekologiskt äpple är ett speciellt äpple?
Vi på Stenlunden tycker det borde vara tvärtom!
Det borde vara det ekologiska äpplet som är det ”vanliga” äpplet och vi borde kalla det besprutade äpplet för vad det egentligen är:
besprutat och onaturligt.
Det ekologiska äpplet borde kosta vad det kostar att ta fram det, medans det besprutade äpplet borde kosta mer. Vad många människor tror att vi sparar i pengar när dom köper billiga, oäkta och besprutade livsmedel kommer att kosta oss i framtiden, både i form av sjukdomar, natur och miljöförstöringar.
Det ekologiska är det naturliga valet för oss.
Vi vill jobba med råvaror där människor, djur och natur mår bra, oavsett vad det kostar oss i pengar.
Det är dyrare med äkta och bra råvaror, därför kommer även slutprodukten att bli dyrare!
Får vi kalla oss ett ekologiskt hantverksbageri?
Nej, det får vi inte för att vi är inte certifierade och det kommer vi inte heller att bli! Varför inte? För vi vill kunna köpa in råvaror från grannen som har odlat i ekologisk anda.
För om vi skulle certifiera oss så skulle vi ENDAST få köpa råvaror av andra certfierade.
Att bli certifierad kostar mycket pengar och vi små företagare har annat att lägga pengarna på. Så vi tror på sammarbeten med likasinnade inom tron på ekologiskt istället.

När Vi inte kan köpa Svenskt och ekologiskt så köper vi organic och gärna även fairtrade. Som är en märkning som innehåller krav för odlare och anställda så att dom ska få bättre förutsättningar att med egen kraft, kunna förbättra sina arbets- och levnadsvillkor. Barnarbete och diskriminering motverkas samtidigt som demokrati, organisationsrätt, miljöhänsyn och ekologisk produktion främjas.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen